Publicaties

Over de jaren heen hebben onze advocaten korte informatieve artikels geschreven m.b.t. vaak voorkomende juridische kwesties. We bundelen hier deze artikels per rechtsmaterie en chronologisch, louter informatief.

De wetgeving verandert elke dag, het kan dus dat bepaalde artikels niet meer volledig up-to-date zijn en dat er intussen andere regelingen gelden. Deze pagina met vroegere publicaties kan u misschien al een beter inzicht geven in je eigen problematiek, maar elke situatie is natuurlijk anders en vereist een aangepaste aanpak.

Voor een correct en volledig up-to-date advies dat specifiek aangepast is aan uw concrete situatie, verwijzen we u graag naar onze pagina advies.

De Vrederechter : een Verzoeningsrechter ?

Problemen en betwistingen hoeven niet noodzakelijk via een klassieke gerechtelijke procedure te worden opgelost. Zeker de kleinere betwistingen kunnen soms worden opgelost via een zogenaamde “oproeping in verzoening” voor de vrederechter. Het belangrijkste voordeel is dat dit snel gaat en er geen kosten aan verbonden zijn

Wie betaalt de procedurekosten ?

Sommigen onder u hebben het misschien reeds ondervonden : het voeren van een procedure kan veel geld kosten. Over welke kosten gaat het zoal ?

De inhoudingsplicht: een gewaarschuwd ondernemer is er twee waard!

Sarah Schoenmaekers en Marleen Delille stellen hun boek voor.

Marleen Delille en Sarah Schoenmaekers stellen hun boek voor: "Tienjarige aansprakelijkheid in de bouwwereld".

Studiedag tienjarige aansprakelijkheid

Marleen Delille en Sarah Schoenmaekers stellen hun boek voor: "Tienjarige aansprakelijkheid in de bouwwereld".

Ik verkoop mijn zaak (2)

In een vorig artikel werden de basisprincipes uitgelegd die betrekking hebben op de verkoop van een handelszaak.  Voornamelijk hadden we het over het akkoord dat u moet krijgen van de eigenaar.

Op kot

Op een bepaald ogenblik breekt dan toch de grote dag aan : zoon- of dochterlief gaat op kot … Naast alle kleine en minder grote zorgen is het natuurlijk van groot belang om de gepaste studentenkamer te vinden. Op de verhuring van een studentenkamer of kot is er geen specifieke Belgische wetgeving. De woninghuurwet is niet van toepassing omdat deze alleen geldt voor woningen die dienst doen als hoofdverblijfplaats. Meestal staat de “kotmadam” niet toe dat de student het kotadres als officieel domicilieadres neemt. Welke regels zijn dan wel van toepassing ?

Reis geboekt

Worden uw eventuele problemen gegarandeerd opgelost? Wie niet op eigen houtje met vakantie trekt, maar via een reisorganisator boekt, hoopt onrechtstreeks ook bij eventuele problemen te kunnen terugvallen op oplossingen aangeboden door die reisorganisator, minstens op schadevergoeding.

Failliete aannemer voor uw bouw : wat nu ?

Indien uw aannemer failliet wordt verklaard vooraleer de bouwwerken zijn afgerond, wordt u als bouwheer geconfronteerd met verschillende problemen.

De 10-jarige aansprakelijkheidstermijn van architecten en aannemers

In de vorige editie van primeur werd uiteengezet wat er wordt verstaan onder een ‘verborgen gebrek’. Dit gebrek mag niet de stabiliteit of de stevigheid van het gebouw in zijn geheel aantasten omdat in zulk geval de 10 jarige aansprakelijkheid van de architect dan wel de aannemer in het gedrang komt.

Aansprakelijkheid voor verborgen gebreken in het kader van een aannemingsovereenkomst.

Het is de meesten onder ons wel bekend dat er zich na het bouwen van een huis ‘verborgen gebreken’ kunnen manifesteren die de bouwheer, indien er geen oplossing komt, wel eens tot wanhoop kunnen drijven.