Publicaties

Over de jaren heen hebben onze advocaten korte informatieve artikels geschreven m.b.t. vaak voorkomende juridische kwesties. We bundelen hier deze artikels per rechtsmaterie en chronologisch, louter informatief.

De wetgeving verandert elke dag, het kan dus dat bepaalde artikels niet meer volledig up-to-date zijn en dat er intussen andere regelingen gelden. Deze pagina met vroegere publicaties kan u misschien al een beter inzicht geven in je eigen problematiek, maar elke situatie is natuurlijk anders en vereist een aangepaste aanpak.

Voor een correct en volledig up-to-date advies dat specifiek aangepast is aan uw concrete situatie, verwijzen we u graag naar onze pagina advies.

Collectieve schuldenregeling

Vanaf 1 januari 1999 is er opnieuw hoop voor personen, niet-handelaars, met een grote schuldenlast want op die datum is de 'Wet op de Collectieve Schuldenregeling' in werking getreden.

Nieuwe categorisering verkeersovertredingen vanaf 31.03.2006

Het verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen : bewijsrecht

In ons rechtssysteem is er een belangrijk verschil tussen de juridische waarheid en de objectieve waarheid. De wetgever heeft in 1804 een systeem ontworpen over de vraag hoe wij iets moeten bewijzen. Iedereen weet dat er een verschil is tussen “gelijk hebben” en “gelijk krijgen”. Om gelijk te “krijgen” in het kader van een juridische procedure is het belangrijk dat u hetgeen u beweert ook kan bewijzen…

De nieuwe vzw-wet : De deadline nadert !

Reeds enkele keren vond u in deze column een bijdrage over de wijziging van de V.Z.W.-wetgeving. De oude V.Z.W.-wet van 27.06.1921 werd inderdaad gewijzigd door de wet van 02.05.2002. Zoals u eerder in deze column kon lezen, nadert de deadline voor de aanpassing van uw vereniging aan de gewijzigde V.Z.W.-wet. Hierna volgen enkele nuttige tips :

Efficiënt betwisten van examenresultaten

Studenten die door een prof worden gebuisd of die ontevreden zijn met hun examenresultaat staan niet langer met lege handen. Examenresultaten kunnen wel degelijk aangevochten worden. Tot vorig jaar moest men naar de Raad van State, maar dat bood vaak geen oplossing: in het beste geval had men na maanden een antwoord, in het slechtste geval na jaren. Ondertussen was het natuurlijk al veel te laat om nog in te pikken in het jaar waar men eigenlijk had moeten zitten.

Welk huwelijksvermogensstelsel past bij mijn huwelijk?

U stapt in het huwelijksbootje. Naast de ontelbare keuzes van feestzaal, kleding, eten, enz., is het aangewezen een weloverwogen keuze te maken inzake het huwelijksvermogensstelsel dat van toepassing zal zijn binnen uw huwelijk. Deze keuze is van uitermate belang indien u een zelfstandige beroepsactiviteit uitoefent. Het huwelijksvermogensstelsel voorziet immers niet alleen welke goederen eigen of gemeenschappelijk zijn maar ook welke schulden eigen of gemeenschappelijk zijn en op welk(e) vermogen(s) deze schulden verhaald kunnen worden.

Wijziging huwelijkscontract

Vanaf 1 november 2008 is het een stuk gemakkelijker en goedkoper uw huwelijkscontract te laten wijzigen. Het is immers niet langer nodig hiervoor langs de rechtbank te gaan.

Het verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen. Bewijsrecht

En dat laatste is vaak een probleem als partijen met elkaar hebben onderhandeld in onderling vertrouwen zonder daarbij iets op papier te zetten. Een reactie die men vaak heeft is dat men dit probleem in de schoenen van de andere partij tracht te schuiven: “Ik heb gelijk, bewijs nu maar dat ik ongelijk zou hebben.”