i. Europese Richtlijn
Om uit te leggen wat een UBO-register is, is het noodzakelijk om eerst even de achtergrond mee te geven.
Het UBO-register vindt zijn oorsprong in de vierde Europese anti-witwasrichtlijn. Deze richtlijn werd omgezet in Belgisch recht door de wet van 18 september 2017 en het koninklijk besluit van 30 juli 2018 betreffende de werkingsmodaliteiten van het UBO-register.
In de strijd tegen witwaspraktijken en de financiering van terrorisme wil de Europese wetgever dat er meer transparantie komt over wie er achter rechtspersonen en andere juridische constructies zoals trusts schuilgaat. Om dit tot stand te brengen werd het UBO-register in het leven geroepen.
ii. Wat is een UBO ?
De afkorting “UBO” (“Ultimate Beneficial Owner”) verwijst naar de uiteindelijke begunstigde(n).
Een UBO verwijst dus naar de natuurlijke persoon die de uiteindelijke eigenaar is of het zeggenschap heeft over de rechtspersoon of een specifieke juridische constructie.
Bij vzw’s en stichtingen gaat het onder andere over de leden van de raad van bestuur.
In het geval van de vennootschappen wordt de UBO geïdentificeerd als een natuurlijke persoon die direct of indirect een toereikend percentage van de stemrechten of van het eigendomsbelang in deze vennootschap houdt van 25%. Daarnaast kan de UBO ook een natuurlijke persoon zijn die op een andere wijze het eigenlijke zeggenschap heeft of behoort tot het hoger leidinggevend personeel.
U kunt zich al voorstellen dat het bij groepsstructuren geen makkelijke opgave is om te achterhalen welke personen nu allemaal als de UBO kunnen worden beschouwd.
iii. Wie zijn de informatieplichtingen?
In het KB van 30 juli 2018 worden de vennootschappen, vzw’s en stichtingen, de trusts en fiducieën alsook de juridische constructies gelijkaardig met trusts en fiducieën aangeduid als informatieplichtigen.
De wettelijke vertegenwoordigers van deze entiteiten zijn verplicht om elke UBO te vermelden in het UBO-register.
iv. Wie heeft toegang tot deze informatie?
Uiteraard zijn de gegevens toegankelijk voor de politie alsook de fiscus. Zij kunnen deze gegevens echter enkel gebruiken in het raam van een onderzoek naar fiscale fraude, witwaspraktijken en financiering van terrorisme. Burgers hebben in een beperkte mate toegang tot het register, rekening houdende met de GDPR-wetgeving.
v. Wat zijn de sancties?
Indien de informatieplichtige nalaat om de juiste informatie in het UBO-register op te nemen, kunnen de bestuurders of personen die deelnemen aan het effectief beleid zich verwachten aan een strafrechtelijke administratieve boete van €250 tot €50.000.
vi. Deadline
De Minister van Financiën heeft op 13 februari bevestigd dat de deadline voor registratie is uitgesteld. De oorspronkelijke termijn van 31 maart 2019 wordt opgeschoven naar 30 september 2019. U hebt dus nog even tijd om uw verplichtingen na te komen.
Voor meer informatie kunt u zich steeds wenden tot Omnius Advocaten.