Jeugdrecht

Iedereen heeft recht op de juiste juridische verdediging. Of je nu jong bent of iets ouder, meerderjarig of minderjarig.

Als je jonger bent dan 18 jaar ben je volgens het Belgische recht niet rechtsbekwaam, het zijn je ouders of je voogd(en) die het ouderlijk gezag hebben die in je plaats namens jou spreken en namens jou belangrijke beslissingen nemen. Dit wil niet zeggen dat jijzelf als minderjarige niet gehoord kan worden of helemaal geen zeg hebt. Het is een zeer belangrijk principe dat rechters voor alles altijd in de eerste plaats rekening houden met het zogenaamde "belang van het kind". Advocaten die een speciale opleiding hebben gevolgd om minderjarigen in bepaalde procedures bij te staan treden op als eigen jeugdadvocaten van de minderjarige, zij zijn niet de advocaat van de ouders of de wettelijke vertegenwoordigers maar de eigen advocaten van de -18-jarigen.

Problematische opvoedingssituaties

Het kan zijn dat je je in een moeilijke situatie bevindt waar je tegen je wil in terecht gekomen bent en dat je een eigen jeugdadvocaat toegewezen krijgt. Die jeugdadvocaat staat je bij gedurende je hele minderjarigheid. Tot je 12de kan hij namens je spreken, vanaf je 12de gaat de jeugdadvocaat mee naar zittingen en staat hij of zij je bij.

Als misdrijf omschreven feiten - politieverhoren

Het is ook mogelijk dat je te maken krijgt met misdrijven, als slachtoffer of als verdachte. Een minderjarige die door de politie verhoord wordt moet bijgestaan worden door een advocaat, er kan geen afstand van gedaan worden. Je hebt daarbij ook de keuze welke advocaat je bijstaat. Als je niemand kiest dan zal de politie zorgen dat er via de Orde van Advocaten een jeugdadvocaat wordt opgeroepen. 

Gratis advies door een jeugdadvocaat

Tenslotte hebben alle minderjarigen altijd recht op gratis juridisch advies. Stel dat je ouders beslist hebben te gaan scheiden, of apart gaan wonen, wat zijn dan je rechten? Wil je hier graag meer over weten en beroep doen op het advies van een neutrale jeugdadvocaat, een advocaat die dus geen partij kiest voor de ene of de andere ouder, dan kan je daarvoor gratis bij ons terecht. 

Maak gerust een afspraak met één van onze jeugdadvocaten

 

 

Staan je graag bij in dit rechtsdomein:
Mr. Kristof Hermans

Mr.
Kristof Hermans

Mr. Hanne Bijnens

Mr.
Hanne Bijnens